Een scheiding brengt vaak veel emoties en praktische uitdagingen met zich mee. Eén van de vragen die regelmatig opkomt, is wat er gebeurt als één van de partners besluit te verhuizen. In deze blog bespreken we wat juridisch wel en niet is toegestaan bij een verhuizing van je ex-partner tijdens of na een scheiding. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je vervelende situaties voorkomen.

Wat mag je ex-partner niet zelf beslissen?

In principe mag je ex-partner zelf beslissen om te verhuizen, zeker wanneer hij op een afzienbare afstand van jullie blijft wonen. Hij of zij moet wel rekening houden met wat er in de echtscheidingsregeling of ouderschapsovereenkomst is overeengekomen. Geef jij ook je toestemming voor de verhuizing en komen jullie er samen uit, dan is er geen reden om naar de rechtbank te stappen. Wel is het raadzaam om het akkoord schriftelijk vast te leggen, zodat niemand er later op terug kan komen. Het moet niet zo zijn dat je ex al een omgevingsvergunning aangevraagd heeft en jij komt op je besluit terug.

Hoe ver mogen jullie uit elkaar wonen?

Hoe ver mag je ex van jou en jullie kinderen vandaan wonen? Officieel bestaat er geen maximum aantal kilometers. Het is wel zo dat je ex toestemming nodig heeft van jou, als jullie samen kinderen hebben. En die toestemming is alleen nodig, als hij of zij verder weg wil wonen en jullie allebei gezag over de kinderen blijven houden. Een rechter zal in dit geval de belangen van beide ouders, maar vooral van de kinderen overwegen.

Hoe beoordeelt een rechter?

Als je ex echt verder weg wilt wonen, maar jij geeft hem of haar geen toestemming, dan kunnen jullie naar de rechter stappen. De rechter zal de zaak inhoudelijk bekijken en dan wel een uitspraak doen over een maximum aantal kilometers. Dit kunnen er 10 zijn, maar er zijn ook zaken bekend waarin de verhuizende ouder binnen een straal van 40 kilometer kon wonen. De rechtbank zal ook de Raad voor Kinderbescherming inschakelen. Deze raad komt met een adviesrapport. Ook luistert de rechter naar jullie belangen onder bijstand van jullie advocaten. Lees hier de blog over betaalbaar wonen in België.

Je ex-partner heeft al nieuwe woning gekocht

Als je ex-partner verhuist zonder dat je toestemming hebt gegeven, dan hoef je dit niet te accepteren als dit veel gevolgen heeft voor jou. Je kunt een advocaat inschakelen, die gespecialiseerd is in personen- en familierecht en naar de rechter stappen. Bij de rechtspraak zal de rechter letten op de volgende omstandigheden:

Welke verblijfsregeling is in het belang van het kind?  

Ter afsluiting van dit artikel willen we nog even stilstaan bij welke verblijfsregeling in het geval van een verhuizing het beste is voor het kind. Uit onderzoek is gebleken dat een kind het gelukkigst is, als ze afwisselend bij beide ouders wonen. Daarom is het ook zo belangrijk dat beide ouders op een redelijke afstand van elkaar blijven wonen, ook na een verhuizing naar een nieuw huis. Welke verblijfsregeling voor een kind het beste is, is afhankelijk van de situatie en het kind. Over het algemeen moeten beide ouders genoeg kwaliteitsvolle tijd met het kind kunnen doorbrengen, dus papa moet niet de hele tijd met zijn kwalitatieve gereedschapskist spelen en mama moet niet voortdurend verdiept zijn in haar beauty magazine. En of dit een 50-50 regeling is of een andere regeling; dat maakt minder uit dan de kwaliteit van de tijdsbesteding.

Bovendien kenmerkt een goede verblijfsregeling zich door flexibiliteit, zodat het kind kan blijven genieten van leuke dingen, zonder dat zijn of haar ouders halsstarrig vasthouden aan een getroffen regeling.