Dit zijn de grootste fouten die gemaakt worden bij een spouwmuurinstallatie

De grootste fouten bij spouwmuurisolatie hebben veelal te maken met het werk dat vooraf gaat aan de isolatie. Een van de belangrijkste dingen om te doen is de huidige spouwmuur inspecteren voordat je ze gaat isoleren. Dit zijn de grootste fouten bij spouwmuurisolatie en waar je als huiseigenaar op moet letten.

3 belangrijkste punten om te controleren in je spouwmuur

De grootste fout bij spouwmuurisolatie zit hem meestal niet in het isoleren zelf, maar in de voorbereiding. Voordat de isolatie aangebracht kan worden moet de spouwmuur geïnspecteerd worden. Elke spouwmuur is anders en niet elke spouwmuur is geschikt voor isolatie

Bovendien is een inspectie nodig om vast te stellen of nodige aanpassingen nodig zijn zoals het schoonmaken van de muur of het dichten van gaten. Daarnaast kan het advies gegeven worden om de spouwmuur niet te isoleren. Dit zijn een aantal dingen die tijdens de inspectie naar voren kunnen komen.

1. Vuil in de spouwmuur

Als tijdens de inspectie blijkt dat de spouwmuur vervuild is dan is het niet aan te raden om de muur te isoleren. Tijdens de bouw van het huis kan er vuil in de spouwmuur vallen. Daarbij kunnen er metselbaarden in de muur zitten die voor een niet egaal oppervlak zorgen. Een vervuilde spouwmuur kan zorgen voor vochtdoorslag als de spouwmuurisolatie eenmaal geplaatst is. Het wordt daarom afgeraden om vervuilde spouwmuren te isoleren tenzij ze schoongemaakt worden.

2. Het materiaal van de buitenmuur

Het is alleen mogelijk om een spouwmuur te isoleren als de muur gemaakt is met de juiste gevelstenen. Standaard bakstenen zijn hier wel geschikt voor, maar stenen die geglazuurd zijn niet. Als een dergelijke muur wel geïsoleerd zou worden dan kan dat bij vorst de muur beschadigen. Het is dus een van de grootste fouten bij spouwmuurisolatie en kan niet uitgevoerd worden.

3. Verf op de buitenmuur

Ook als je een geverfde buitenmuur hebt, is de kans groot dat het niet verstandig is om de muur te isoleren. Niet alle verf is geschikt voor spouwmuurisolatie, alleen verf die ervoor zorgt dat de muur niet dampdicht is. Helaas zal in dat geval de verf af kunnen bladeren op het moment dat het vriest. Het is dan ook belangrijk om te weten wat voor soort verf gebruikt is. 

De 5 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

Er kan veel fout gaan voorafgaand aan het isoleren van de spouwmuur, maar ook tijdens de isolatie kunnen er een aantal fouten gemaakt worden. Dit zijn de 5 grootste fouten bij spouwmuurisolatie.

1. Er wordt het verkeerde spouwmuurmateriaal gebruikt

Spouwmuren kunnen met verschillende materialen worden geïsoleerd. Wel materiaal gebruikt moet worden, hangt af van de muur. Om te bepalen welk materiaal gebruikt moet worden, moet je kijken naar de breedte van de spouwmuur, maar ook de aanwezigheid van bestaand isolatiemateriaal en het soort voegwerk dat gebruikt is. Oudere woningen hebben veelal een ander isolatiemateriaal nodig. 

2. De spouwmuur wordt niet goed opgevuld

Een andere grote fout bij spouwmuurisolatie is dat de muur niet goed opgevuld wordt. Dit kan ook gebeuren wanneer de spouwmuren verder prima geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Als het bedrijf dat het isolatiemateriaal in de muur spuit niet de juiste methode toepast kunnen er delen vergeten worden. 

In principe moet een vastgesteld boorpatroon aangehouden worden. Dit boorpatroon wordt voorgeschreven door de fabrikant van de isolatie, maar ook door de keuringsinstantie. Kies om dit te voorkomen een SKG-IKOB gecertificeerd bedrijf. Deze worden steekproefgewijs gecontroleerd.

3. De lijm is niet juist gedoseerd

In spouwmuurisolatie zit lijm verwerkt om te zorgen dat het isolatiemateriaal op de juiste plek blijven zitten. Als er te weinig lijm in het mengsels zit kan de isolatie uit de spouwmuur waaien. Hierdoor ontstaan lege plekken waardoor de woning niet goed geïsoleerd is. Als niet de juiste dosering is gebruikt dan is dat waarschijnlijk een menselijke fout. Soms is het zelfs bewust gedaan omdat de lijm zeer prijzig is. Kies om dit te voorkomen ook weer voor een gecertificeerd bedrijf die hierop gecontroleerd worden.

4. Er wordt geïsoleerd terwijl het buiten te koud is

Het is een grote fout om de spouwmuur te isoleren als het buiten wat kouder is. Bij lage temperaturen wordt de kwaliteit van het isolatiemateriaal aangetast. Ook bij hevige regenval is het niet verstandig om isolatie in de spouwmuur te laten aanbrengen. Het kan dus voorkomen dat een afspraak voor het isoleren van de spouwmuur verzet moet worden vanwege het weer.

5. De muur kan niet ademen

Als de spouwmuur niet goed kan ademen dan kan er teveel vocht in de muur ophopen. Dat kan tot gevolg hebben dat ruimtes wat muffer ruiken, maar het kan ook voor vochtplekken zorgen. De problemen kunnen echter nog erger worden als de kruipruimte het vocht niet meer via de buitenmuur kwijt kan. De balken in de kruipruimte kunnen dan gaan rotten. 

Tot slot

Om te voorkomen dat er grote fouten gemaakt worden bij het installeren van de spouwmuurisolatie is het verstandig om voor het juiste bedrijf te kiezen. Kies bij voorkeur een bedrijf met certificering zodat je kunt rekenen op de hoogste kwaliteit. Sommige mensen kiezen voor het zelf isoleren van de spouwmuur. Ook dit kan een grote fout zijn. Het aanbrengen van spouwmuurisolatie is specialistisch werk dat goed moet worden uitgevoerd. 

Picture of Patrick
Patrick

Ik ben Patrick, een gepassioneerde schrijver van artikelen en blogs voor een website die zich richt op wonen en interieur. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor design, deel ik graag mijn kennis en inspiratie om lezers te helpen hun ideale leefruimte te creëren. Of het nu gaat om de nieuwste trends, praktische tips of diepgaande analyses, ik streef ernaar om waardevolle en boeiende content te bieden. Met mijn achtergrond in interieurontwerp en jarenlange ervaring in de schrijverswereld, breng ik een unieke en deskundige kijk op alles wat met wonen te maken heeft.

Inhoud

Nieuwe blogs