Comfortabel wonen is belangrijk voor je geluk en welzijn. Het moet een plek zijn waar je tot rust kunt komen en even kunt afschakelen. Door verschillende persoonlijke elementen in de woning terug te laten komen, creëer je een relaxtere sfeer voor jezelf. Zo zijn er altijd wel bepaalde kleuren of spullen die voor jou rust creëren. Een woonruimte kan ook een bepaald gevoel uitstralen. Zo wordt een badkamer vaak geassocieerd met ontspanning en kalmte. Even lekker in bad of onder de douche gaan en genieten van het warme water. Soms kan een woonruimte een bepaalde wens niet vervullen, bijvoorbeeld omdat het gedateerd is. Een renovatie kan dan een oplossing zijn. Een badkamer renovatie beginnen kan een flinke klus zijn. In dit artikel zetten we alle aandachtspunten en stappen voor je op een rijtje. Zo kun je met een gerust hart beginnen aan jouw badkamer renovatie!
De juiste voorbereiding: plan alles goed
Voordat je begint aan de voorbereiding van jouw badkamer renovatie, doe je er goed aan om een pen en papier erbij te pakken. Bepaal eerst het maximum budget dat je wilt gaan uitgeven. Dit zal van invloed zijn op de mogelijkheden van de renovatie. Bij een badkamer renovatie is het van belang om te kijken wat je wilt behouden en wat je wilt veranderen. Wellicht hoeft niet alles vervangen te worden. Zorg daarna voor een logische indeling en teken waar de douche, wc en/of het bad moet komen. Tegenwoordig zijn er ook al online tools die jou een visuele weergave van jou uiteindelijk badkamer laten zien. Een juiste voorbereiding en planning vergt ook het op tijd bestellen van de benodigde materialen. Als je vakmensen wilt inhuren, doe dit dan ook op tijd. Zo weet je zeker dat de badkamer renovatie op de geplande datum kan beginnen.
Het begin van de renovatie
Nu je alles hebt geregeld en duidelijk op papier hebt staan, kan de renovatie beginnen!
1. Sloopwerkzaamheden
Of je zelf de renovatie van de badkamer doet of het laat doen, een renovatie begint met sloopwerkzaamheden. Begin met het zorgvuldig verwijderen van sanitaire voorzieningen, tegels, verlichting en eventuele kapotte leidingen. Zorg er vóór de werkzaamheden altijd voor dat de stroom- en watertoevoer zijn uitgeschakeld. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Bij de sloopwerkzaamheden zal er veel puin ophopen. Dit zul je ergens in kwijt moeten. Een container huren in Helmond kan makkelijk en snel, waarna deze voor jouw woning geplaatst zal worden. Zodra je al het puin kwijt bent en de container vol zit, wordt deze weer voor je opgehaald.

2. Vernieuw de basis van de badkamer
Kijk goed naar de basis van de badkamer voordat je begint aan de grote werkzaamheden. Waterleidingen en elektra moeten tip top in orde zijn. Mochten er gebreken zijn, laat deze dan door een deskundige vakman oplossen. Zo weet je zeker dat alles goed zit en kun je verder met de grote aanpassingen van de badkamer renovatie. Kijk ook of je extra waterleidingen of meer elektra toe moet voegen voor eventuele extra’s in de badkamer. Bijvoorbeeld voor meer stopcontacten of kranen dan je voorheen had.
3. Tegels, vloer en wanden
Kies je voor een gladde, vlakke vloer of ga je voor keramische tegels? Wat je ook kiest, een egale vloer is van belang. Denk er ook over na of je vloerverwarming wilt leggen. Dit zal dan als eerste moeten gebeuren. De enige plek waar de vloer lichtelijk moet aflopen, is bij de afvoer van het douchewater. Zo kan het water makkelijk in het putje stromen. Maak de vloer af met een mooie finish of bij tegels door de voegen op te vullen. Een wand met tegels vergt meer tijd dan een wand egaliseren. Zorg ervoor dat de tegelwanden of het stucwerk goed gedroogd is voordat je verdergaat met de verbouwing. Je hebt speciale bouwventilatoren die dit droogproces kunnen versnellen.

4. Plaats het nieuwe sanitair
Nu komt het leukste en zwaarste werk, het plaatsen van het nieuwe sanitair. Een badkuip zal het zwaarste zijn van al het sanitair. Deze kan het beste geplaatst worden door ervaren vaklieden. Installeer vervolgens de wastafel(s) en de douchekop. Mocht je om het douchegedeelte een glazen wand willen plaatsen zodat de rest van de badkamer droogt blijft, plaats deze dan voorzichtig. Het zou zonde zijn als het glas om de een of andere reden breekt. Laat dit eventueel ook over aan vaklieden. Controleer vervolgens alle kranen en het water hier goed uitstroomt. Vergeet ook niet om een spiegel boven de wasbak te hangen! Na deze stappen zit het grootste gedeelte er al bijna op.
5. Verlichting en ventilatie
Voor de laatste stappen van de badkamer renovatie moeten de puntjes nog op de i gezet worden. Kijk of er voldoende ventilatie beschikbaar is om alle warme lucht uit de badkamer weg te voeren. Het is wellicht ook handig om bij een groter budget na te denken over actieve ventilatie. Dit systeem zal bij het gebruik van de badkamer constant lucht uit de ruimte verplaatsen. Is je budget iets lager of wil je het gewoon simpel houden? Kies dan voor een extra ventilatiegat in de muur of plafond.
De laatste finishing touch van de badkamer renovatie is de verlichting installeren. Spotjes zullen het mooiste afgewerkt uitzien. Ze blenden mooi mee met het plafond of de muur. Kies voor niet al te fel licht, maar voor warmer licht. De badkamer moet namelijk een plek in huis worden waar je volledig tot rust kunt komen en ontspannen.

Kleine toevoegingen
Nu de renovatie voltooid is, kun je weer jaren vooruit met jouw gerenoveerde badkamer. Om de badkamer nóg meer eigen te maken, kun je het een personal touch geven. Voeg eventueel wat geurkaarsen, rubberen eendjes of spullen met een emotionele waarde toe. Wellicht wil je nog een gepersonaliseerde kalender met alle verjaardagen ophangen. Altijd handig en leuk om regelmatig te checken! Daarnaast kan een beetje groen ook nooit kwaad. Fleur jouw badkamer op met enkele planten.
Hopelijk heeft dit artikel stap voor stap duidelijk kunnen uitleggen waar je rekening mee moet houden bij de renovatie van een badkamer. We wensen je veel plezier met jouw nieuwe badkamer!