Voor alleenstaanden is een eigen huis kopen vaak niet mogelijk. De huizenprijzen stijgen tegenwoordig de pan uit. Je moet vaak al een partner hebben om een hypotheek te kunnen krijgen die het mogelijk maakt om een huis te kopen. Alleen singles die een hoog vermogen hebben kunnen het zich veroorloven om alleen een huis aan te schaffen. De hypotheek die een gemiddelde werkende Nederlander kan krijgen, kan wellicht wél voldoende zijn om een eigen appartement te kopen. Deze zijn vaak stukken goedkoper dan huizen. Houd er wel rekening mee dat nieuwbouw appartementen net zoveel kunnen kosten als een nieuwbouw huis. Zeker als je iets in de stad zoekt. Vaak zijn het de oudere appartementencomplexen waar betaalbare opties mogelijk zijn. Waar moet je zoal op letten bij de aanschaf van een eigen appartement? Bekijk hieronder alle aandachtspunten bij de aankoop van een appartement.

De Vereniging van Eigenaars (VvE)

Wanneer je een eigen appartement koopt, word je mede-eigenaar van het gebouw. Je wordt daarbij ook automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars van dat complex. Deze vereniging behartigt de belangen van alle appartementseigenaren. Bekijk van tevoren goed hoe de VvE het appartementencomplex dat jij op het oog hebt beheert. Een goed georganiseerde VvE zorgt namelijk voor een gebouw met correct onderhoud, duidelijke afspraken tussen alle bewoners én een financieel potje voor onverwachte uitgaven.

Voordat je een appartement koopt, is het dus verstandig om al deze zaken goed te onderzoeken. Het kan ook helpen om eens met huidige bewoners te praten over de gang van zaken in het gebouw. Wordt de wetgeving rondom brandveiligheid voor appartementen bijvoorbeeld nageleefd? En hoe wordt er omgegaan met klachten en disputen tussen buurtbewoners? Een goede voorbereiding vermindert de kans op verrassingen. Wees bekend met het huishoudelijk reglement en je weet al beter waar je aan toe bent.

Keuring van appartement

Als je een leuk appartement op het oog hebt, is het verstandig om een aantal controles en keuringen uit te laten voeren. Je wilt namelijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Laat altijd een bouwkundige keuring door een ingenieur of adviesbureau uitvoeren. Zij kunnen goed in kaart brengen of er eventuele gebreken zijn. In het keuringsrapport zullen alle bevindingen voor je op een rijtje gezet worden. Eventuele noodzakelijke herstelkosten of aanpassingen die gedaan moeten worden, zullen in het rapport geadviseerd worden. Kies altijd voor een onafhankelijk bureau voor het beste advies.

Financiën

Je hebt het appartement bezichtigd, advies ingewonnen en laten keuren. Nu heb je een mooi totaal overzicht van de woning en kun je vervolgstappen ondernemen. Het belangrijkste aspect na dit alles, is het regelen van het financiële plaatje. Stel voor jezelf een realistisch budget vast en ga hier ook niet te buiten. Op basis van de hoogte van de hypotheek kun je dan uiteindelijk een realistisch bod uitbrengen. Ga niet zomaar over de vraagprijs heen bieden. Doe dit alleen als het in jouw financiële plaatje past. Schakel eventueel de hulp in van een notaris. Houd er ook rekening mee dat er vaak nog extra kosten bijkomen, zoals de overdrachtsbelasting. Soms krijg je een eigen parkeerplaats of berging bij het appartement toegewezen. Het kan echter ook zo zijn dat je hier voor moet bijbetalen.

Inpakken en verhuizen

Heb je de financiën rond en is het appartement inmiddels van jou? Proficiat met jouw nieuwe woning! Het verhuizen kan nu gaan beginnen. Inventariseer goed wat je van jouw huidige woonplek wilt meenemen en welke spullen weg kunnen. Zorg voor voldoende verhuisdozen en pak alles stevig in. Schakel eventueel de hulp in van familie en vrienden of huur een professioneel verhuisbedrijf in. Vele handen maken licht werk. Zo kun je sneller genieten van jouw nieuwe appartement. Vergeet jezelf ook niet tijdig in te schrijven op jouw nieuwe woonadres bij de gemeente. Doe dit ook voor alle andere belangrijke zaken waarbij de oude adresgegevens nog aangepast moeten worden. Zo voorkom je dat je belangrijke post en informatie mist.

Veel woonplezier in jouw nieuwe appartement!